Sunday 16 February 2014

14.2.2014: Zelenina, ovoce, jídlo, pití - SLOVNÍ ZÁSOBA

PEČIVO a TĚSTOVINY
na výrobu pečiva a těstovin se používají rostliny - OBILNINY : pšenice, žito, ječmen, oves, kukuřice, proso, pohanka, rýže
zrní z těchto rostlin se jmenuje:CEREÁLIE
droždí (kvasnice) pomáhají k nakypření těsta
chléb, chleba , houska, rohlík, dalamánek, bulka, veka, sladké pečivo, cukroví
vánočka (vánoční sladké a slané pečivo)
knedlík (houskový, bramborový knedlík)
strouhanka (nastrouhané pečivo se používá při vaření, smažení a pečení)
těstoviny a přílohy: těstoviny různých tvarů a náplní, špagety, nudle, asijské nudle, rýžové nudle, noky, kuskus, rýže, polenta

MLEČNÉ VÝROBKY
mléko, máslo, podmáslí, sýry, syrovátka, kefír, jogurt, jogurtové nápoje, tvaroh, zmrlina
brynza (solený ovčí sýr)

MASO
kuřecí maso, kuřecí játra, slepičí vývar
hovězí maso, telecí maso
jehněčí a skopové maso
vepřové maso, krůtí maso, rybí maso
salámy a šunky, jitrnice, měkké salámy, uzené horkým kouřem,  lovecký salám,
tlačenka, paštika, špekáčky, párky, anglická slanina, mleté maso, tatarák

vejce, vajíčka

ZELENINA
brambora (bramborová kaše, bramborový salát, bramborový knedlík, plněná brambora , bramboráky, halušky)
mrkev, petržel, pastiňák, ředkev, ředkvička, křen,celer, řepa, tuřín
česnek, cibule, pórek
lilek, rajčata, paprika, okurka, cuketa, dýně-tykev, salát, špenát, zelí, kopr, asijské druhy salátů, květák, brokolice, kedlubna, artyčok, hrách, hrášek, fazole, čočka, cizrna, houby, nakládaná zelenina

OVOCE
jablka, hrušky, třešně, višně, švestka, trnka, mirabelka, slíva, bluma, černý rybíz, červený rybíz, bílý rybíz, angrešt, broskev, meruňka, borůvka, brusinka, malina, jahoda, ostružina, hrozny, meloun
tropické ovoce: citrusy -  pomeranč, mandarinka, citron, limentka, grep, pomelo
banán, datle, fík, granátové jablko, kaki, karambola, kiwi, liči, mango, nashi, papája
avokádo, olivy
ořechy: vlašský ořech, lískový, burský (buráky), mandle, pistáciové, piniové,kaštan jedlý

PITÍ
voda
mléko
nealkoholické nápoje (minerálka, sodovka, limonáda, ovocná št´áva, džus, ledový čaj, voda s příchutí, kofola, sirup)  
alkoholické nápoje (pivo, víno, likér, tvrdý alkohol)
čaj - černý, zelený, bilinný, heřmánkový, mátový, ibiškový
káva, kakao

SLADKOSTI, POCHUTINY, JÍDLA
zákusky, dort, cukroví,rýžový nákyp, pudink, slané pohoštění, chlebíčky, obložené mísy, pomazánka, hořčice, kečup, majonéza, marmeláda, džem, med zálivka(dresink)

polévka (různé druhy), omáčka

No comments:

Post a Comment