Friday 20 June 2014

20.6.2014 Říkanky o myšce, rozpoznání háčků v českých slovech

Dnešní hodina pro mladší děti byla zaměřena na zvířátko myš. Malá prstová loutka myšky lechtala děti a pomáhala naladit děti na hravou atmosféru. Zazněly klasické říkanky o myšce a taky písnička Mámo, táto v komoře je myš.  Myška přečetla knížku a pak se najednou schovala a my si ji společně nakreslili na tabuli. Děti hádaly, co kdo z dětí nakreslil. Pamatujete si sněhuláka, kočku, domeček pro zajíce, bazén nebo duhu??

Vařila myšička kašičku 
na zeleném rendlíčku.
Tomu dala, tomu nic,
tomu málo, tomu víc.
Ten plakal, ten skákal,
a ten maličký frr do komůrečky
na homolečky, tam se napapal. 

Mámo, táto, v komoře je myš.
Pustíme tam kocoura, 
on tu myšku vyštourá, 
Mámo, táto už tam není nic.
Starší děti se dívaly na videozáznam dětí, které jsme viděli v Melbournské české škole během koference Českých a Slovenských škol v červnu 2014. Letem světem jsme se vrátili k obrázkovým cedulkám z Pohádkového lesa. Děti musely nejdříve říct, co vidí na obrázku a pak najít písmena s háčky ve slovech. Hrály různé hádanky na doplňování slov, které obsahovaly písmena č,š,ř,ž a psaly je na tabuli. Kdo ví, co je ovoce, které je červené, uprostřed má pecku a obsahuje dvě písmenka s háčkem??
Děti kreslily na tabuli obrázky, které jsme všichni hádali. Pamatujete si, kdo nakreslil sekeru, kočku, zmrzlinu, balónek, deštník nebo obláček? Nazávěr jsme s pomocí Petry zkusili situace, kdy se někdo poraní a musí zavolat záchranou službu. Děti dostaly domácí úkol, přečíst si s rodiči text a porozumět mu. 
Zkuste to také:
MAŘENKA S ŘEHOŘEM SPOLU SE PŘELI, ZDA ŘÍZEK BEZ PEPŘE, ČI S PEPŘEM BY CHTĚLI. UVAŘÍ VEČEŘI, PŘIPRAVÍ TALÍŘ. ŘEHOŘ UŽ V TALÍŘI ŘÍZEK SI NAŘÍZ.


NAŠE ČILÁ KOČKA VYČISTILA OČKA.NAPILA SE MLÍČKA, STOČILA SE DO KLUBÍČKA.


No comments:

Post a Comment