Sunday 20 March 2016

Velikonoční workshop

Přiblížila se doba Velikonoc, svátku, jež je v Čechách spjat s obdobím jara a obnovou přírody. V Austrálii se tyto svátky slaví na podzim, i přesto jsou si v mnohém podobné a mají podobné symboly (např. vajíčka, zajíček atd.).

V rámci těchto svátků jsme pro děti (a vlastně i dospělé), uspořádali velikonoční workshop, odpoledne plné tvoření a vyrábění.

Před samotným tvořením proběhla, jako každou neděli, výuka pro děti předškolního a hlavně školního věku. Připravila jsem pracovní listy s velikonoční tematikou, abychom se patřičně naladili na nadcházející tvoření. Zopakovali jsme písmenka, z kterých jsme skládali různá slova, tentokráte jsme se zaměřili na dlouhé a krátké samohlásky. Rovněž jsme se učili číst s porozuměním, pracovat s informacemi z textu, doplňovat do něj. 

Předškoláci si vyzkoušeli několik grafomotorických cvičení, aby se, mimo jiné, správně naučili držet tužku. Také se jim zdárně podařilo vyřešit zapeklité bludiště ve velikonočním vajíčku. V neposlední řadě hledali ukryté obrázky v obrázku velkém a jednotlivé věci pak pojmenovávali a říkali, k čemu slouží. 

Hodina ještě ani neskončila a už přicházely další děti na velikonoční dílničku. 
Bylo připraveno několik variant věcí, které si mohly děti vyrobit:




Došlo i na klasické zdobení velikonočních vajíček, a to barevným voskem. Pro mnohé to byla technika nová, dosud nevyzkoušená. Snad právě proto se do ní snad všichni pustili s neuvěřitelným zápalem a vyzkoušeli si na ní svou trpělivost. Musím konstatovat, že všichni byli neuvěřitelně šikovní. A naštěstí se nikomu nic nestalo. 















Celá dílnička trvala bezmála čtyři hodiny v kuse a po celou dobu bylo možné vidět, s jakým zápalem všichni pracují. Bylo úžasné to pozorovat. Navíc musím všechny moc pochválit, výrobky, které si děti s sebou domů odnášely byly vskutku krásné. Nakonec jsme ani nestihli vyzkoušet všechno, co bylo připraveno. Nevadí, tak zase příští rok!


Krásné Velikonoce!
Maruška

No comments:

Post a Comment