Sunday 20 September 2015

20.09.2015 Lidice - výtvarná dílna na Lidice 2016

Také naše děti v Adelaide byly pozvány k účasti ve 44. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2016. Tato výstava je jednou z největších a nejstarších výstav dětské tvorby ve světě, kam své práce posílají děti z více než 70 zemí. Byla založena v roce 1967 k uctění památky dětských obětí z české obce Lidice, zavražděných německými nacisty.
Tento rok si organizace spojených národů UNESCO připomíná 70. výročí svého vzniku.
Protože nejvýznamnější prioritou UNESCA je rozvoj vzdělanosti a přístup každého člověka ke kvalitnímu vzdělání, je 44. ročník MDVV Lidice 2016 zasvěcen tématu „Škola“.
S našimi dětmi jsme se v klubu v neděli 20. září zhostili podtématu „Co a jak se učíme“.
Vyprávěli jsme si, co všechno ve škole potřebujeme: svačinu, hlavu, ruce, tužku, gumu…
Nakonec jsme došli k tomu, že jednou z nejdůležitějších věcí je kniha. A abychom mohli knihu číst, musíme se naučit abecedu. Malí výtvarníci začali vytvářet písmena české abecedy grafickou technikou monotypu, s níž se seznámili poprvé. Děti na destičku naválely grafickou barvu a protiskovaly písmena na pruhy papíru. Bylo to veliké dobrodružství, protože výsledný tisk mohl pokaždé vypadat jinak. Jednotlivé pruhy tisků jsme slepili dohromady a nalepili na ně jedno písmeno vystřižené z potištěného papíru. Každý si vybral to své oblíbené. Hotovo!
Celé odpoledne v klubu bylo velmi příjemné a uvolněné. Po výtvarném tvoření jsme si všichni společně sedli ke stolu k polévce a ovocnému občerstvení a povídali si.
Děkujeme´mamince Květě za skvělou kuřecí polévku, mamince Aleně za banánové muffiny a všem ostatním za ovoce.
 
Držte nám palce, ať na Lidicích zabodujeme.
Vaše Pěva


No comments:

Post a Comment