Friday 25 September 2015

25.09.2015 - Čtvrtá hodina s paní učitelkou Pěvou a kinokavárna prodospělé

Ve skupině nejmenších jsme si zopakovali, jak se bubnuje a co na to bubnování říkají kočka a pes. V říkadlech jsme si připomenuli počítání do pěti a potom jsme se naučili zbrusu novou písničku „Pumpovaly dvě panenky“, k níž příště přidáme také pohyb. V říkance jsme si ukazovali, kde máme pusinku, nos, oči, uši a v jiné říkance jsme si hráli s prsty u rukou. Samozřejmě nechyběly oblíbené hry „Kolo, kolo, mlýnský“ a „Zlatá brána“.
Předškoláci opakovali, jak se v písni „Čížečku, čížečku“ seje mák, jak roste, kvete, zraje…Barvy jsme opakovali ve hře „Čáp ztratil čepičku“. Tentokrát jsme ale úkol ztížili – místo„…měla barvu, barvičku – zelenou“ jsme říkali „…měla barvu, barvičku – jako tráva“.
V pohybové hře „Hrnec“ jsme se naučili, jak se vaří knedlík a potom jsme se pobavili u hry „Kra“, kde se z nás stali Eskymáci, kteří se musejí zachránit na plovoucí ledové kře. Svou rovnováhu jsme trénovali při jogínské pozici „Volavka“. Museli jsme se zkoncentrovat, uklidnit, postavit se na jednu nohu jako volavka a vydržet tak co nejdéle. Předváděli jsme, jak chodí čápi, vrabci, kakadu, kohouti, husy, vrány… Jemnou motoriku jsme rozvíjeli v říkadle „Mlha“, kde jsme trhali papír, až na nás vykouklo sluníčko. Z natrhaných zelených papírků jsme potom nalepili trávník, na kterém seděla kočička. Dokreslili jsme jí obličej a bylo hotovo! Protože je jaro v rozpuku, naučili jsme se jarní písničku „Na jaře, na jaře“.
Školáci ve hře „Děti, děti, kdo tu je, kdo se na … jmenuje?“ zopakovali, na které písmeno
začíná jejich jméno. Z české abecedy jsme opakovali písmeno a hlásku CH. V prezentaci
v Powerpointu jsme písmeno poznávali, doplňovali ho do slov, luštili hádanky a nacvičovali čtení písmene CH ve slabikách a ve slovech. Písmeno a hlásku CH jsme také trénovali v písničce „Ach, synku, synku“, kde jsme si rozšířili naši slovní zásobu o nová slova – orat,pluh, hospodařit. Připomněli jsme si dudáckou písničku „Šel tudy, měl dudy“ a potom jsme luštili hudební rébusy. Naším úkolem bylo objevit ve větách názvy hudebních nástrojů, napsat je, spojit slova s obrázky a dokreslit chybějící hudební nástroje.
Po vyučování jsme se sešli v naší druhé Kinokavárně, abychom shlédli film režiséra
Vladimíra Michálka „Babí léto“. Tato událost byla premiérovou také proto, že se poprvé
promítalo novou promítačkou na nové plátno. Proto jsme se velmi těšili, jak si film ve velkém sále užijeme. Před filmem jsme se v krátké přednášce seznámili s tvorbou režiséra Michálka, s okolnostmi vzniku filmu a s hereckými hvězdami, které dostaly příležitost ve filmu zazářit.
Vybrat film, který by se líbil všem, je velmi obtížné, protože každý člověk má jiný vkus. Proto nás velmi potěšilo, když diváci odcházeli nadmíru spokojení. „Ten film by měl vidět každý,“ děkovala nám jedna divačka.
My děkujeme za návštěvu Kinokavárny a Jirkovi a Radkovi za technickou podporu.
Diváci, těšíme se na vás příště!



No comments:

Post a Comment